Kroon 07, Hoogvliet Rotterdam

kroon-07-hoogvliet-rotterdam

Rotterdam

Systeem

COMFORT

Architect

Heyligers design+project

Verwerker

Stukadoors- en Afbouwbedrijf M. van der Looy

Heyligers design+project heeft in opdracht van Kroonenberg Groep een gedeelte van de verdieping van het Rotterdamse winkelcentrum Hoogvliet onder handen genomen. De herontwikkeling is goed voor negentien appartementen van gemiddeld negentig vierkante meter. Het team van Heyligers wilde iets bijzonders op de gevel toepassen. We praten erover met architect Joost Glissenaar en projectadviseur Claudia Koppenhagen.

Het winkelcentrum in het hart van Hoogvliet is volop in ontwikkeling. Heyligers droeg bij aan de grootste transformatie van het centrum: de herontwikkeling van voormalige winkelruimten tot royale appartementen. ‘Het is al langer bekend dat winkelen op de verdieping steeds lastiger wordt. Zo ook in Hoogvliet. Eigenaar Kroonenberg Groep kampte hierdoor met leegstaande ruimtes terwijl er aan de andere kant van het spectrum een schreeuwend tekort was aan woonruimtes. Dat bracht hen tot de beslissing de winkelruimtens te transformeren,’ vertelt Joost Glissenaar.

SIMPEL STUCWERK WAS TE KARIG
‘Het deel van het winkelcentrum waar ook de Albert Heijn gevestigd is, liet zich misschien wel het beste omschrijven als een hoge, vrij dichte doos. Het aantal ramen was beperkt en de lichtinval hiermee ook. Alle reden om het gebouw volledig terug te brengen naar de
betonnen basis en vanuit daar op te bouwen. In het voorlopig ontwerp hebben we voorgesteld een binnenstraat te ontwikkelen en de kopgevels open te maken zodat de mogelijkheid voor balkons zou ontstaan. En ook wat betreft de gevelafwerking wilden we iets
bijzonders. Natuurlijk, we hadden Hoogvliet kunnen volsmeren met eenvoudige stuc, maar dat vonden we erg karig. En toen kwam mijn collega met het idee de gevel met een tekening te verrijken. De zoektocht naar een methode waarmee dit mogelijk was, bracht ons bij Claudia en haar collega’s. Het product lag niet kant-en-klaar op de plank, maar na enkele studies kwam Strikolith met een sluitende oplossing.’

OOK THERMISCH EEN WERELD GEWONNEN
‘En het ging natuurlijk niet alleen om de esthetische kant van het verhaal, thermisch was er ook wat te wensen,’ vult Claudia aan. ‘Strikotherm buitengevelisolatiesystemen zorgen voor een hoogwaardige, thermisch, dampopen, duurzame en unieke
vormgeving. Het gevelisolatiesysteem is licht van gewicht, bijzonder slank en verhoogt het thermische comfort van de woningen aanzienlijk. Met het gekozen gevelisolatiesysteem hebben we het
gebouw in feite een nieuwe jas gegeven. Een jas die de aannemer vervolgens heeft verrijkt met een afwerking met genoemde tekening. Dit unieke ontwerp van Heyligers kon gerealiseerd worden door de textuur van de minerale Strikocem UAP mortel. Het
product is een samenstelling van minerale grondstoffen en soepele vezels welke in een laagdikte van circa 10 mm is aangebracht. Deze dikte maakte het uitkrabben van het bomenpatroon mogelijk. Door de toepassing van het matte Strikolith Pearlcoat verfsysteem wordt
het vervuilingsproces aanzienlijk vertraagd. De keuze voor zijdegrijs resulteert op haar beurt in een natuurlijk en warm geheel.’

STOOT- EN KRASVASTE AFWERKING
‘Een combinatie van vormgeving en het Strikotherm buitengevelisolatiesysteem met de dikke minerale UAP-afwerking zorgt ook nog eens voor een stootvast en duurzame gevel waar de bewoners en opdrachtgever nog lang plezier van zullen hebben.’ Joost Glissenaar besluit: ‘Een goed project doe je met een goede opdrachtgever. Bij Kroonenberg Groep dachten ze tot op detailniveau mee. Dat komt een project ten goede. Dat zie je ook bij Hoogvliet.’

MICHIEL SCHRÖDER NAMENS KROONENBERG GROEP
‘Wij zijn zeer tevreden met het eindresultaat. Het product heeft een vriendelijke uitstraling en dat is wat we voor ogen hadden bij de binnentuin van de woningen in Hoogvliet. Het is een uniek ontwerp waarbij sommige vormen nog niet eerder waren gemaakt. Dat gaf wel een extra uitdaging in het uitvoeringsproces. De bemonstering vooraf gaf hoogstaande perfectie weer, maar deze bleek tijdens de uitvoering complex om te realiseren. Samen met de architect, aannemer, applicateur en leverancier hebben we deze uitdaging aangepakt met deze unieke gevel als resultaat.’


Interview Architectenpunt 2021
Tekst: Marieke Pool
Fotografie: Keesnan Dogger & Michel Kievits

TOEGEPASTE PRODUCTEN OP DIT PROJECT

Advies nodig?

Onze klantenservice staat voor u klaar.

stuur een e-mailbericht via:

mail naar infocenter@strikolith.com
Top